NÅ ER VI TJONGSFJORDINGER

Det er veldig rart å stå opp om morran i dette bekmørke her oppe og vite at du er nordlending. Alf-Gunder har lært seg å si "Tykje" og sier det nesten hele tia. Ellers er dialekten her forholdsvis lett å forstå. Vi visste jo lite og ingenting om Nord-Norge og hadde jo sett for oss mer urmennesker, faktisk. Nesten som sånne som man kan vise ei bjelle og så blir de nærmest paralysert. Det har jeg nemlig sett på film, folk i jungelen som forsiktig nærmer seg med bøyde knær og litt lutet rygg, og som smiler med tannløse kjefter når vitenskapsmennene viser dem noe blankt eller noe som lagre lyd.

Men det er virkelig ikke sånn, de ser særdeles vanlige ut. De går HELT oppreist i jeans og jakker, og de har både fasttelefoner og mobiler, akkurat som folk i Sykkylven. Egentlig burde vi skjønt det, for Alf-Gunder koblet seg jo til flere av dem på facebook før vi dro hit, faktisk.

Når det gjelder religion så er de også helt vanlige, de tror sånn passe på Gud og noen få går visstnok i kirka også. Alf-Gunder var imponert og lettet over at de har gravgård. Han så engang en dokumentar om noen innfødte et eller annet sted i verden, og de plasserte sine døde helt åpent i noen fjellhyller der de ble fortært av vær og vind. Han syntes dette så virkelig ekkelt ut, og har vært litt spent på om det er sånn de driver her oppe.

Akkurat det var jeg ikke så engstelig for, for jeg ferdes så lite som mulig i naturen.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

svartbloggern

svartbloggern

34, Sykkylven

Jeg heter Bjarne-Rune og er 33 år. Jeg har ikke utdanning men er dritgo på å mekke bil og å drive et urlite småbruk med ei høne som heter Magda. Jeg bodde inntil nylig i campingvogn i hagen til muttern, hjemme i Sykkylven. Akkurat nå er vi en tur nordpå, nærmere bestemt Rødøy kommune på Helgeland. Her blir vi vel egentlig på ubestemt tid. Har skjedd mye rart i det siste, veit ikke heilt hvor en skal begynne. Du bør kanskje i grunn bare lese bloggen...

Kategorier

Arkiv

hits