ÆRLIGHET VARER LENGST - ELLER GJØR DET DET?

I natt lå vi lenge før vi sovna, Alf-Gunder og jeg. Vi lå og prata om hvor snart gjort det er å ljuge. Det er mange ganger at man kommer i situasjoner der man plutselig ser at man har vikla seg inn i en løgn, f.eks da muttern kikket i krumkakeboksen her før jul og så at den var nesten tom. Hun spurte om det var jeg som hadde vært der, og hun hadde nesten ikke formulert spørsmålet ferdig før jeg utbrøt "NEHEI!" Så fort gjort er det å ljuge. For det var ikke sant, jeg HADDE vært der.

Men det heter jo det, at ærlighet varer lengst. Og i dagens samfunn tar man jo gjerne den raskeste løsninga. Man vil jo være effektiv, liksom. Og da er det kanskje raskest å ljuge.

Alf-Gunder mente vi skulle prøve å måle hvor lenge ei løgn og noe som var sant varte. Han ville jeg skulle finne på noe bullshit og så skulle han ta tia på mobilen sin. Etterpå skulle jeg si noe sant, og så skulle han ta tia på det også for å se om ærlighet varer noe særlig lengre.

Han gjorde klar klokka, og så sa han sånn "Klar, ferdig, ljug!" Jeg tenkte meg litt om, og så sa jeg «Jeg er forelska i muttern.» Det er jo en soleklar løgn, men det viste seg at den skulle vare lengre enn jeg hadde håpet, for Alf-Gunder mista mobilen ned i soveposen og famlet lenge etter den før han fikk stoppet klokka.

Da jeg skulle si noe sant sa jeg også bare sånn helt åpenbart at jeg elsker øl og grandiosa. Noe ærligere enn det kan jeg ikke bli, den sannheten står til Dovre faller, for å si det sånn. Men nå hadde mobilen hans gått tom for strøm så han fikk ikke starta klokka engang.

Alf-Gunder lurte litt videre på dette, for han mener at det er ikke alltid at ærlighet varer lengst og løgner varer så kort. Sånn som i riktig gamle dager, før muttern og fattern ble voksen, da trodde man at jorda var flat. Mulig det er enda lengre tilbake, jeg er ikke så inne på årstall og sånt. Men de trodde i alle fall det veldig lenge.

Og jeg og Alf-Gunder har jo trodd hele livet at vi var bare kompiser, men så var vi faktisk halvbrødre. Det har jo også vært bare oppspinn, men det oppspinnet har jo vart i fire og tredve år! Og da er det jo bare tull det med ærlighet som varer lengre også, for OM vi hadde visst det, så ville vi jo likevel visst sannheten i bare fire og tredve år. Jeg ville jo ikke vært eldre, liksom.

Det er jo på en måte et bevis på at ærlighet og løgn varer nøyaktig like lenge, faktisk.

2 kommentarer

Victoria Wisløff

18.01.2015 kl.12:47

Håper du får en fin søndag, kos deg!

svartbloggern

18.01.2015 kl.13:16

Victoria Wisløff: Takk for det - i like så!

Skriv en ny kommentar

svartbloggern

svartbloggern

34, Rødøy

Jeg heter Bjarne-Rune og er 33 år. Jeg har ikke utdanning men er dritgo på å mekke bil og å drive et urlite småbruk med ei høne som heter Magda. Jeg bodde inntil nylig i campingvogn i hagen til muttern, hjemme i Sykkylven. Akkurat nå er vi en tur nordpå, nærmere bestemt Rødøy kommune på Helgeland. Her blir vi vel egentlig på ubestemt tid. Har skjedd mye rart i det siste, veit ikke heilt hvor en skal begynne. Du bør kanskje i grunn bare lese bloggen...

Kategorier

Arkiv

hits