VISDOMSORD

Som så ofte når vi drikker, kom vi i det filosofiske og dype hjørnet i går kveld. Alf-Gunder begynte å sitere visdomsord, og deklamerte med bevrende røst og tårevåte øyne de vakreste ord og tanker til ettertanke og personlig vekst.

 

«Noen ganger, når jeg lukker øynene? ser jeg ingenting!» sa han og slo ut med armen før han tok seg enda en slurk øl og tørket en tåre. «Er ikke det vakkert, Bjarne-Rune?» Jo, jøsses.

Han var beveget av det dype ordtaket og begynte å fundere på hvordan det kunne tolkes. Jeg for min del er mer opptatt av sånne vanlige ordtak, som «Når katten er borte, danser musene på bordet» og sånn.

«Men det er jo bare noe tull, Bjarne-Rune. Det finnes ikke mus som danser, med mindre de er på sirkus og er trent eller noe.» Jeg forklarte at jeg tror det betyr noe med at hvis man er alene hjemme kan man tillate seg mer enn om det er flere der. Eller noe sånt.

Alf-Gunder begynte nå å fundere på at vi burde gi ut en visdoms-ordbok. Et oppslagsverk der man kunne finne visdomsord, og betydningene av dem.

«Da må vi ha med det om den rene reven under en skjeppe!» sa han. «Det betyr at det er en skikkelig luring som gjemmer en rev. Kanskje før den er skutt.» Jeg mente at det ikke var sånn ordtaket var. Jeg mente at det var noe med lys og lykter, og at det var noe med tørt mel bak ørene og litt i en pose.  

«Men hva betyr det Bjarne-Rune? Hvem faen har mel bak ørene? Det kan jo ikke brukes til noe etterpå. Det er jo noe griseri!» Jeg sa at det sikkert har en dypere betydning, som at man ikke forlater ting på bakken sånn ikke noen tråkker på det eller noe. Ørene er jo litt høyt oppe, på en måte.

«AHA! Nå vet jeg det! Rev bak øret! Det er når noen har rulla seg en joint. Så setter de den bak øret, vet du.» Alf-Gunder hoverte over sitt logiske resonnement. Jeg var ganske sikker på at disse ordtakene var eldre enn joint-problematikken, men hvem vet.

«Men så er det et ordtak om en naken kvinne som lærte noe i nøden. Hva lærte hun?» spurte Alf-Gunder. Jeg mente det var å gå over en bekk etter vann, mens Alf-Gunder var skråsikker på at hun satt mellom to stoler og holdt på med en kjepp og noen hjul.

«Kunne det være fugler hun holdt på med? Hun hadde en i hånden og noen flere på taket.» sa jeg. Alf-Gunder tvilte på at det var fugler, for han har en gang hatt et godt øye til ei dame som var med i ornitologisk forening i Ålesund, og han så henne aldri naken.

Vi funderte lenge på den nakne kvinnen og hva det var hun lærte da nøden var størst. «Kanskje hun lærte å gå rundt grøten??» sa Alf-Gunder. Jeg kom på at det var noe med nød og fluer.

«JA! Nå husker jeg det! Nød lærte naken kvinne til å SPISE fluer!» sa Alf-Gunder. «Men hva betyr det?» spurte jeg.

Alf-Gunder så på meg med en selvsikker mine. «Det, kjære Bjarne-Rune, må bety at det er viktigere å spise enn å kle på seg. Man dør ikke av å gå naken, men man sulter i hjel hvis man ikke får mat. Og det skal jeg minne deg på i morgen tidlig når du sier at jeg må kle på meg før vi spiser frokost!»

 

Gud som jeg gruer til frokostene heretter!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

svartbloggern

svartbloggern

34, Rødøy

Jeg heter Bjarne-Rune og er 33 år. Jeg har ikke utdanning men er dritgo på å mekke bil og å drive et urlite småbruk med ei høne som heter Magda. Jeg bodde inntil nylig i campingvogn i hagen til muttern, hjemme i Sykkylven. Akkurat nå er vi en tur nordpå, nærmere bestemt Rødøy kommune på Helgeland. Her blir vi vel egentlig på ubestemt tid. Har skjedd mye rart i det siste, veit ikke heilt hvor en skal begynne. Du bør kanskje i grunn bare lese bloggen...

Kategorier

Arkiv

hits